tiistai 23. syyskuuta 2014

Käytännön asioita KL:ssa

Puhelinliittymä:

Tänne tullessa kannattaa hankkia heti alkuun prepaid-liittymä, koska suomiliittymän käyttö on tietysti törkeen hintasta. Liittymän saa hankittua melkeen jokaisesta kauppakeskuksesta, 7-elevenistä tms. ja pienempiäkin kojuja löytyy monesta paikasta. Itselläni on Hotlinkin sim-kortti ja Maxis-liittymä, ja hankin ne jostain kämäsestä kadunvarsikojusta. Vaikka vaihdoin sim-kortin, sain pidettyä vanhan Whatsappini. Liittymän tarjoajia on Maxiksen (parhaaksi kehuttu) lisäksi ainakin Digi ja Umobile. Hinnoista en oikeen osaa sanoa, koska en ymmärrä noista liittymistä mitään. Sen verran tiedän, että onnistuin tuhlaamaan ensimmäisenä viikkona 1GB nettiä (maksoi kai noin 30RM/7,2e) ja seuraavana kahtena viikkona oon käyttänyt sitä yhteensä 0,3GB (noin 10RM/2,4e). Eli kannattaa unohtaa termin rajaton netti olemassaolo ja opetella käyttämään nettiä vaan tarvittaessa :D

Pankkitili/raha:

En tiedä täältä ketään vaihtaria, joka olisi avannut paikallisen pankkitilin. Ymmärtääkseni se on aika hankala homma. Täällä kuitenkin lähes kaikki maksetaan käteisellä (myös esim. McDonald'sissa), joten rahan hankkimiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Omalla suomalaisella pankkikortilla maksaminen kassalla on ilmaista ja sen takia suosikin sitä aina, kun siihen on mahdollisuus. Pankkikortilla voi yleensä maksaa suuremmissa ruokakaupoissa, kauppakeskuksissa, hotelleissa yms. Pankkiautomaatilta nostaessa oma pankkini veloittaa jokaisesta nostosta 2e+2,5% noston summasta, joten rahan nostaminen seinästä on aika kallista. Kannattaa nostaa mahdollisimman suuri summa kerralla, jotta välttyy tuolta 2e maksulta. Paras ratkaisu tähän käteisen hankkimiseen on hankkia saksalaisia kavereita :D Saksalaisilla käteisen nostaminen on ilmaista, mutta kassalla maksaminen ei. Tästä syystä mä yleensä maksan yhteiset ostokset kaupassa ja saksalaiset nostaa mulle käteistä ja mä taas siirrän saman summan niille tilisiirtona (mikä on EU:n sisällä ilmaista). Itse vaihdoin etukäteen Suomessa 200e ringgiteiksi.

Metro/bussikortti:

Julkista liikennettä voi käyttää kertalipuilla, mutta jos täällä viihtyy pidempään, on kannattavaa hankkia MyRapid-kortti. Se käy LRT-metroissa, Monorailissa ja busseissa ja sen voi ostaa LRT-asemien tiskiltä (varmasti myös Monorail-asemilta, mutta itse en ole sitä vielä käyttänyt). Kortti maksaa 5RM/1,2e ja siihen voi ladata arvoa lippuautomaateilla. Tällä kortilla matkat ovat 20% kertalippuja halvempia. Korttia näytetään lukijaan portilla sisään mennessä ja ulos tullessa (samoin busseissa). Hinnat ja reitit löytyy osoitteesta myrapid.com. Huom. kortti ei käy KTM-junissa. Ja vink vink: LRT:n kertalippua, joka maksaa 1RM ei voi maksaa setelillä (ei edes 1RM setelillä).

Taksi:

Suurin osa takseista on mittarillisia, mutta kannattaa aina varmistaa se etukäteen. Jos mittaria ei ole, älä jää kyytiin, sillä nämä pyytävät aina ylihintaa. Aloitustaksa on 3RM/0,7e, joten taksilla liikkuminen on halpaa, erityisesti jos kyydissä on enemmän porukkaa. Yleensä meidän taksimaksat on maksanut noin 4-15RM. Ruuhka-ajat täällä vaihtelee, ja ruuhkaan juuttuessa lyhyeenkin matkaan saattaa kulua paljon aikaa. Taksi napataan helposti huitomalla tienvarresta tai sen voi tilata myteksi-applikaatiosta puhelimella. Kuskeilla on yleensä aika vähän vaihtorahaa, joten varata suhteellisen pieniä seteleiltä mukaan.

Käveleminen:

Tätä kaupunkia ei ole suunniteltu kävelijöille. Kävelytiet ovat yleensä kapeita ja suojatiet ovat harvassa. Kävelijöiden liikennevalot eivät yleensä ole päällä, joten tiet ylitetään mistä vain milloin vain, autoja varoen :D Liikenteeseen tottuminen vei aikansa, mutta nykyään autojen seassa hyppinen on ihan normaalia. Kannattaa myös muistaa, että helteessä käveleminen on melkoisen kuluttavaa, joten vaikka etäisyydet näyttäisivät kartalla lyhyiltä, ei käveleminen ehkä aina ole paras vaihtoehto.

Ruokakauppa:

Olemme tehneet suurimmat ruokaostoksemme aina Aeon Big -supermarketissa ja pienempiä 7-eleveneitä löytyy joka paikasta. Tescolla on kuulemma ilmainen kotiinkuljetus, joten ruokatarvikkeiden kotiin tilaaminen pääsee kokeiluun ensi viikolla :D Hedelmiä yms. löytää marketeilta/toreilta, mutta itse emme ole vielä sinne asti eksyneet.

Vesi:

Hanavettä voi käyttää hampaiden pesuun, mutta asunnonvälittäjämme ei suositellut käyttämään sitä ruoanlaittoon. 0,5-1l pullovesi maksaa n.1-1,5RM/0,25e-0,35e. Ruoanlaittoon ja juomiseen kotona käytämme kahta 6l vesitonkkaa, joita voi täyttää alakerrassa olevan ruokakaupan automaatissa. 1,5l maksaa 0,2RM ja kone toimii kolikoilla.

Tippaaminen:

Täällä ei tunneta tippikulttuuria. Jos joskus haluaa jättää tippiä, työntekijät yrittää yleensä antaa sen takaisin :D Takseissa summa pyöristetään lähimpään tasaringgitiin.

Sää:

Ilmasto täällä on kuuma ja kostea, joten hikoiluun on yritettävä tottua. Kuukauden täällä olleena voin sanoa, etten ole vieläkään tottunut :D Jatkuvaa valittamista siitä, että on joko kuuma tai kylmä (ilmastointi sisätiloissa). Sää on öisin ja aamuisin vähän viileämpi, ehkä noin 25°C. Aamuisin on yleensä pilvistä ja yleensä puolen päivän aikaan aurinko tulee esiin ja lämpötila nousee 30-35°C:een. Pilvet kuitenkin palaavat yleensä aika pian. Trooppisen ilmaston takia täällä voi sataa lähes päivittäin. Sade tulee yleensä iltapäivällä (ehkä noin klo14-17) kovana kuurona ja kestää yleensä vain vähän aikaa, n.20min. Joskus sataa myös yöllä. En jaksa yleensä kantaa sateenvarjoa mukana, ja olen joutunut kävelemään sateessa vain pari kertaa :D

Turvallisuus:

Itse olen kokenut kaupungin turvalliseksi, joistakin varoitteluista huolimatta. Olen liikkunut yksin naisena kaupungilla niin päiväsaikaan kuin pimeälläkin, enkä ole pelännyt kuin ehkä vähän rottia. Muutaman kerran paikalliset ovat yrittäneet pokailla, joten sinkkunaisena liikkueessa suosittelen opettelemaan sanomaan kyselijöille, että seurustelet. Pääsee vaan paljon helpommalla :D Asunnonvälittäjämme varoitteli laukkuvarkaista, ja suositteli pitämään rahat ja passin taskuissa. Myös ovi kannattaa kuulemma lukita kahdella lukolla. Itse kuitenkin suosittelen vaan käyttämään maalaisjärkeä, jättämään ylimääräiset rahat kotiin ja pitämällä laukkua silmällä täydessä metrossa, välttämällä syrjäseudut pimeällä yms.

Mitäs muuta :D Brittien siirtomaa-aikojen takia täällä on vasemmanpuoleinen liikenne, täällä käy brittiadapteri (se kolmipäinen) ja ihmiset puhuu suhteellisen hyvää englantia. Heitä kommenttia, jos joku asia jäi mietityttämään!:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti