tiistai 15. heinäkuuta 2014

HEL-KUL lentojen hankkiminen

Seuraavassa ohjeita lentojen hankkimiseen, erityisesti Helsingin ja Kuala Lumpurin välille, jos se jollekkin niitä tarvitsevalle ei ole tuttua:)

Milloin ostaa?

Hakuohjeissa opastetaan ostamaan lennot vasta, kun lopullinen hyväksyntä on tullut kohdeyliopistosta. Sain hyväksynnän kesäkuun puolessa välissä, joten sikäli tätä ohjetta on ihan hyvä noudattaa. Tunnetusti lentojen hinnat kuitenkin vaihtelevat suuresti, joten suosittelen tarkkailemaan hintoja jo hyvissä ajoin. Itse ostin lennot 16.6. eli vähän yli 2kk ennen lähtöä. Kuala Lumpurin lentojen hinnat laskivat kyseisenä päivänä n. 200e. Jos hinnat olisivat tulleet alas ennen hyväksyntää, olisin todennäköisesti napannut ne ohjeista huolimatta. Kuala Lumpurin lentojen hinnat ovat halvimillaan keskimäärin 2kk ennen lähtöpäivää.

Mistä etsiä?

Lentojen hinnoissa on suuria vaihteluita eri lentoyhtiöiden ja jälleenmyyjien välillä. Itse kyttään hintoja pääasiassa seuraavilla sivuilla: lentodiilit.fi (loistavia löytöjä, jos päivät sattuvat sopimaan), vertaa.fi (yleensä hakukoneiden halvin) ja momondo.fi (hintakalenteri, jossa helppo vertailla eri päivien hintoja). Näillä sivuilla on useiden lentoyhtiöiden lennot samassa, ja edullisempaan hintaan kuin lentoyhtiöiden omilla sivuilla. Löydettyäsi hyvät lennot esim. Momondolta, kannattaa tarkistaa vielä ettei vertaa.fi tarjoa samaa vähän halvemmalla.

Mitä etsiä?

Suomen ja Kuala Lumpurin välillä ei liikennöidä suoraa lentoreittiä. Vaihtoehtoina on siis yhden tai kahden vaihdon lennot. Näiden välillä valitseminen riippuu jokaisen omista prioriteeteista. Nopeiten ja mukavimmin matka hoituu ottamalla Finnairin suorat lennot Singaporeen ja tästä jollain lentoyhtiöllä KL:iin. Toinen mukava vaihtoehto on lentää (yleensä KLM:llä) yhden Euroopan (yleensä Amsterdam) stopin kautta suoraan KL:iin. Lyhin matka-aika taitaa olla noin 14h. Mukavuudella on kuitenkin hintansa, ja näistä lipuista saa maksaa vähintään 800e, helposti todella paljon enemmänkin.

Jos kuitenkin etsit edullisinta vaihtoehtoa, on tarjolla kahden vaihdon lentoja. Ensimmäinen stoppi Euroopassa ja toinen Aasiassa. Helpoimmalla pääsee, kun valitsee edulliset kahden vaihdon lennot Helsingistä KL:iin suoraan hakukoneesta, jolloin kaikki lennot ovat samalla lipulla. Näin matkalaukuista ei tarvitse huolehtia koko matkan aikana. Toinen hyvä vaihtoehto on etsiä halvat yhden vaihdon lennot johonkin päin Aasiaan (käytännössä Singapore tai Bangkok) ja ottaa halpalento sieltä KL:iin. Halpalentoja myy esim. AirAsia. Näissä siis hoidetaan itse matkatavarat jatkolennolle, mutta se on pieni vaiva, jos hinta on hyvä ;) Kahden vaihdon lennot saa muistaakseni yleensä alle 800e.

Koska vaihto-opiskelulla on tarkka ajankohta, vaikuttaa se myös lentotarjouksien hyödyntämiseen. Monet tarjoukset ovat voimassa vain, jos kohdemaassa ollaan tietty aika, esim 3kk. Mutta hyödynnettäviäkin tarjouksia löytyy. Jos tarjous näyttää äärimmäisen hyvältä, on hyvä ottaa selvää lennon tarjoajasta, sillä huijareitakin löytyy. (Itse en esim. ostanut lentoja FlightFinderilta, vaikka hinta oli hyvä, sillä matkatoimisto vaikutti keskustelupalstojen mukaan hämärältä.)

Vaihtolennoissa kannattaa aina huomioida vaihdon pituus! Optimaalisin vaihtoaika on mielestäni 2h. Sillon ei tarvitse panikoida koneeseen ehtimisen kanssa, muttei toisaalta tuhlata aikaansa turhaan lentokentällä kalliiden lentokenttäravintoloiden houkutuksessa. Omissa lennoissani vaihtoajat ovat noin 2h, 4h, 4h ja 3,5h, mitkä ovat hintaan nähden kohtuulliset. Mielestäni hinta-laatusuhteeltaan paras kokonaismatka-aika on yleensä 20h-28h. Yli 30h lennot eivät yleensä ole säästetyn rahan arvoisia.

Mun lennot, mihin oon kyllä tyytyväinen:) Samanlaiset lennot maksoi koko kevään 790e ja tällä hetkellä taas jo 730e.Valitsin menomatkan matka-ajaksi mielummin 24h40min, koska toisessa olis ollut vaan tunnin vaihtoaika Hong Kongissa.

Mille päiville?

KL:iin suositellaan saapuvan viikkoa ennen koulun orientoivan viikon alkua. Uskon, että tässä ajassa ehtii järjestellä asuntoasioita ja tutustumaan uuteen kotikaupunkiin, joten itse tähtäsin tähän. Tämä viikko ei ole kuitenkaan mikään kiveen kirjoitettu aika, joten kannattaa etsiä lentoja muutaman päivän +/- heitolla. Toinen vaihtoehto on saapua Aasiaan aikaisemmin reissaamaan. Jos olisin lähtenyt vaihtoon kaverin kanssa, olisin tehnyt näin. Kotiinlähtöpäivät puolestaan riippuvat ainakin tilanteesta Suomessa ja reissuhalusta. Itse jään Aasiaan reissaamaan kahdeksi viikoksi (toivottavasti saan jonkun seuraksi), jonka jälkeen on pakko tulla Suomeen kirjoittamaan kandia. Lentopäivät riippuvat siis vahvasti omasta tilanteesta. Suosittelen kuitenkin aina ostamaan menopaluulipun. Vaikka elämän suunnittelu yli puolen vuoden tai vuoden päähän on vaikeaa, pelkän menolipun hinta nousee helposti menopaluulipun hintoihin.

Mikä on hyvä hinta?

Kuala Lumpuriin halvimmat lennot ovat noin 530e, Singaporeen ja Bangkokiin puolestaan noin 480e. Tätä halvempaa on siis käytännössä mahdoton löytää, ja nämäkin ovat siis melko harvinaisia tarjouksia. Singaporen ja KL:n väliä pääsee AirAsialla parilla kympillä. Oman kokemukseni mukaan sanoisin, että alle 600e lennot kahdella tai yhdellä vaihdolla Helsingistä KL:iin ovat hyvän hintaiset! Yli 700e lentoja en itse mielelläni ostaisi, koska tiedän niissä olevan ilmaa. Tämä on kuitenkin se "perushinnan" minimi, joten jos hinta ratkaisee, tarjousten kyttääminen todellakin kannattaa.

Terveisin,
Tarjoushaukka :D

2 kommenttia:

  1. Hei mulla on muuten sama reitti ja lentoyhtiö (ja hinta) kun sulla, mut määränpäänä Phuket! :) Tosin paluulennolla tais toinen vaihto olla kyllä Amsterdamissa eikä Lontoossa.. Katoin kans, että noissa oli hyvä hinta-laatu suhde. Sä lähet mua vähän vajaa kuukautta ennen ja mä tuun Suomeen kaks päivää sun jälkeen. Kohta kohta. :)

    -Laura

    VastaaPoista
  2. Okei!:) Hyvä hinta kyl sinnekki, tuntuu et sinne päin on yleensä vaa jotai matkapakettei tarjoukses. Katotaan jos vaikka satuttais törmäilee jossain päin Aasiaa:)

    VastaaPoista